Rotterdam strijdt voor zelfbewoningsplicht

In zestien wijken in Rotterdam geldt vanaf 1 januari 2022 een zelfbewoningsplicht voor mensen die een huis kopen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Deze zelfbewoningsplicht moet ervoor gaan zorgen dat beleggers geweerd worden op woningmarkt. Mensen met een middeninkomen maken dan meer kans op een koopwoning. Nieuwbouwwoningen hebben in Rotterdam al een zelfbewoningsplicht.

Ook Amsterdam heeft concrete plannen voor de opkoopbescherming. Door de wetswijzigingen kunnen deze plannen werkelijkheid worden. Andere steden zoals Den Haag wordt het hard aan gewerkt om dit te laten werken. Echter is de gemeente er daar nog niet uit of de regeling gaat gelden voor alle woningen of voor woningen met een bepaalde WOZ-waarde.

Met de opkoopbescherming zou de gemeente kunnen voorkomen dat beleggers de panden kopen en vervolgens verhuren aan particulieren. Dit gaat vaak gepaard met hogere maandlasten dan wanneer ze het zelf hadden gekocht. Met de bescherming wil de gemeente de kwetsbare wijken aanpakken en zo goed zijn voor de leefbaarheid van de steden. 

Bron: NOS

16 november 2021

Rate this post